Eredmények Wroclaw-ból

2014. november 20-23. között Poznan helyett Wroclaw-ban rendezik meg a racketlon páros- és csapat világbajnokság küzdelmeit. Az alábbiakban a magyar eredmények olvashatók nem helyszíni tudósítással, csupán a hivatalos eredményközlő honlap adataira támaszkodva.

November 20. , csütörtök

 • Női A páros: az előzetes nevezések alapján Szegner Orsolya társa Hrabina Éva lett volna, azonban Éva visszalépése miatt Tussinger Szandra lépett a helyére. A nem betervezett esemény ellenére a lányok helytálltak, de mindkét, hasonló forgatókönyvű mérkőzésen vereséget szenvedtek.
 • Férfi A páros: a megszokott, Czingráber Zoltán / Nándori Levente alkotta csapat ismét ’belehúzott’, és a 4. kiemelt, szintén egymással állandó partnerként játszó Angelov / Sztankov párossal nézett farkasszemet. Sajnos kevés sikerrel, a bolgároknak mindössze 6 pontot kellett elérniük teniszben, amit sikeresen teljesítettek. Leventéék így az alsó ágra kerültek, majd vissza is léptek a további küzdelmektől.
 • Férfi B páros: a nap magyar szempontból legnépesebb kategóriájában 4 párosunk is rajthoz állt: Janzer György / Virágh András, László Levente / László Róbert, Gál Zoltán / Sákovics Csaba és Károlyi Tibor / Matecsa Zoltán. A legeredményesebben Tiborék szerepeltek, akik a főtáblán nyertek egy meccset, majd egy vereség után az alsóágon húztak be egy egypontos győzelmet. Sajnos a 2. kiemelt Janzer / Virágh duó nem tudott élni a lehetőséggel, pedig egy visszalépés miatt a 8 közé jutás elérhetővé vált volna számukra.
 • Szenior +45 páros: a nap leginkább várt versenyszámában 3 magyar páros is indult. Az éremesélyes, szenior egyéni világbajnokaink alkotta Nándori Levente / Sákovics Péter duó első kiemeltként vágott neki a versenynek, azonban a katasztrofális sorsolás már a 8 között útjukba sodorta a végső győzelemre pályázó dán Bergander/Larsen párost, akik sima győzelemmel ejtették ki a magyarokat, így még az éremszerzés lehetősége is elúszott. A Janzer György / Károlyi Tibor és Nagyiványi György / Matecsa Zoltán alkotta párosaink sajnos már az első fordulóban elvéreztek, így hiába fűztünk előzetesen nagy reményeket ehhez a kategóriához, ezek nem teljesültek.
 • Junior U13 páros: mivel a legkisebbek között csak 3 induló volt, ezért körmérkőzéses lebonyolítást rendeztek. A Francia Botond és László Levente alkotta magyar duó két lengyel páros ellen vette fel a küzdelmet, és egy szoros valamint egy nagyarányú diadallal biztosan szerezték meg a végső győzelmet. Ez a magyar különítmény számára az első érem (egyből a legfényesebb), amihez szívből gratulálunk!

Pénteken a vegyes-, a szenior +55- és a junior U16 párosok küzdelmeiben szoríthatunk a magyar versenyzőkért (eredmények itt).

November 21. , péntek

 • Vegyespáros A: Szegner Orsolya a svéd Daniel Majetic oldalán vágott neki az elit kategória küzdelmeinek. Hetedik kiemeltként csak a 2. körben kapcsolódtak be a versenybe, ott azonban a későbbi ezüstérmes Lindholm/Jøhnsson duó megálljt parancsolt nekik egy tenisz nélküli győzelemmel.
 • Vegyespáros B: az amatőrök kategóriájában három párosnak is szurkolhattunk. Tussinger Szandra és Virágh András 1. kiemeltként, Lupsa Krisztina Gál Zoltán párjaként, László Róbert pedig a bolgár Kremena Ivanova Yotova oldalán szerepelt. Szandráék bravúrosan szerepeltek, kétszer is lehetőségük volt éremért játszani, ami most nem sikerült. Másik két párosunknak még erős volt a mezőny, nem tudtak győztes mérkőzést abszolválni.
 • Szenior +45 vegyespáros: Lupsa Krisztina itt is elindult, méghozzá Nándori Leventével. Bár nem voltak kiemeltek, ennek ellenére egy hajszálon múlt a négy közé jutásuk. Ha a későbbi győztes brit Capper/Gupta páros elleni negyeddöntőben, 20:14-es vezetésnél Leventéék ütik be teniszben a végső pontot, akkor éremért játszhatnak. Ez azonban nem sikerült, a végső poén történetét Levente remélhetőleg majd megosztja velünk…
 • Szenior +55 páros: három rutinos racketlonos egységben is érdekeltek voltunk. Az 1. kiemelt Sákovics Péter / Antonio Zeoli (GER) páros aranyeséllyel indult, míg a Nagyiványi György / Sákovics Csaba és a Pásti Mihály / Vaida Florin egységünk a bravúrban reménykedhetett. Ez sajnos az utóbbiaknak nem sikerült: Mihályék a második felső ágas meccsüket elvesztették, Csabáék viszont a második alsó ágas meccsüket nyerték meg, így az éremszerzés elúszott. A páros világranglista vezető Sákovics Péter és az 5. helyezett Zeoli első kiemeltként, a 16-os táblán esélyeshez méltóan kezdett. Először a svédek legjobb párosát búcsúztatták 15 pontos különbséggel, majd az elődöntőben a Florinékat kiejtő brit D’Arcy/Rayner páros következett, akik csak fallabdában tudtak győzni. A döntőt a cseh-szlovák Kolar/Budinsky duóval játszották, és a recept ugyanaz volt, mint az elődöntőben: három számban győzni, egyben pedig kis különbséggel kikapni. Nos, a tervet tökéletesen megvalósították, még a pontkülönbség is azonos lett. Ezzel a győzelmével Péter az egyéni világbajnoki cím mellé (amit augusztusban, Londonban nyert) megszerezte a kategória páros VB címét is, és egyúttal 8-szoros szenior világbajnoknak mondhatja magát!.
 • Junior U16 páros: Francia Botond a friss U16-os egyéni világbajnok, szlovák Adam Kakula oldalán, 2. kiemeltként indult a versenyen. A későbbi győztes brit Boden/Griffiths párostól viszonylag sima vereséget szenvedtek, viszont a bronzmérkőzésen alaposan megszorongatták az osztrák Fürschuss/Schimpfössl duót.

Szombaton a csapatvilágbajnokság küzdelmeiben szerepelnek versenyzőink (eredmények itt).

November 22. , szombat

 • Elit csapat: a tartalékos magyar válogatott szereplése rövidre sikeredett. Svájc ellen Nándori Levente hozta ugyan a kötelezőt, de Szegner Orsolya, a Csizmadia Péter / Janzer György duó és Szalay Zsolt is vesztesen hagyta el a pályát, így nem sikerült a 8 közé jutás, sőt a törökök elleni helyosztót is feladták a magyarok.
 • Amatőr csapat: sajnos itt sem sikerült maradandót alkotni. A lengyel hármas számú válogatott ellen mind a négy egységünk viszonylag simán kikapott (Virágh András, Tussinger Szandra, László Róbert / Matecsa Zoltán páros, Albert Zoltán). Ugyanakkor az angol harmadik csapat ellen már jobban ment a játék, szorosabb vereség következett – Szandra szép győzelme ugyanakkor mindenképpen megsüvegelendő.
 • Szenior +45 csapat: éremesélyes válogatottunk 2. kiemeltként vágott neki a versenynek. A negyeddöntőt meggyőző játékkal húzták be a csehek ellen. Nándori Levente és a Károlyi Tibor / Sákovics Péter páros nagyarányú győzelemmel jelezte a jó formát, így Lupsa Krisztina és Janzer György számára a vereség is belefért. Következhetett az örök mumus svédek elleni elődöntő. Levente ismét villogott, másik három egységünk azonban nem tudta megtörni az északiak lendületét, így maradt a bronzcsata Anglia ellen.
 • Szenior +55 csapat: a válogatottban két szombathelyi játékos is szerepel, a szövetségi kapitány tisztet is betöltő Sákovics Péter mellett Vaida Florin, továbbá a budapesti Nagyiványi György és a kalocsai Pásti Mihály. Válogatottunk nem sokat vacakolt. Az első meccsüket a svédekkel játszották, és nyertek meg, köszönhetően a jó asztalitenisz és tenisz teljesítménynek. Az elődöntőben a német csapat következett, amelynek egyik fordulópontja Florin nevéhez fűződik: a német Joachim Leibig (egykori Bundesliga játékos) asztaliteniszben már 6-1-re vezetett, de Vaida fordított és nyert 11-8-ra, ami komoly megnyugvást és győzelmet jelentett a magyar csapat számára. Holnap Angliával találkozik majd válogatottunk a döntőben. A csata nem lesz könnyű, hiszen az angolok első kiemeltként a kategória fő esélyesei.

Vasárnap a két szenior válogatottunk lép már csak pályára, mindkét csapat az éremért játszik!

November 23. , vasárnap

 • És sikerült, a szenior +55 magyar válogatott világbajnok lett az első kiemelt angolok legyőzésével! Sákovics Péter ismét hengerelt (+24), a Nagyiványi György / Pásti Mihály páros vállalható különbségű hátrányt ütött csak össze (-12), Vaida Florin pedig egy 11-0 arányú asztalitenisz örömjátékot bemutatva, biztosan tartotta a végső diadalhoz szükséges különbséget. Ezzel a győzelemmel Mihály és Florin a korábbi szenior +45-ös világbajnoki ezüstérmét fényesebbre csiszolta, Péter pedig az eddigi 5 egyéni és 3 páros világbajnoki címe mellé begyűjtötte az első csapataranyát is, amely vélhetőleg kiemelt helyre kerül majd a családi vitrinben. Az eredményhirdetéskor Sákovics Pétert a két aranyérem átvétele után még egyszer szólították a dobogó legfelső fokára. Ő lett ugyanis a 2014-es versenyévad FIR World Tour Race szenior győztese.
 • A szenior +45-ös csapatunknak viszont nem sikerült a bronzérem megszerzése. Sákovics Péter hozta a kötelezőt, a Janzer György / Károlyi Tibor páros csak minimális vereséget szenvedett, azonban Lupsa Krisztinának meg kellett hajolnia a szenior világbajnok, brit Barbara Capper nagyobb tudása előtt, ezért az így összeütött hátrányt Nándori Levente már nem tudta kompenzálni.

Összességében tehát – néhány nem várt eredménytől eltekintve –  a magyar csapat eredményes világbajnokságot produkált: 2 páros- és 1 csapatvilágbajnoki címet szerezve az éremtáblázat élmezőnyébe került!