Európa-bajnokság után

Szeptember 3-án, délután öt óra körül az utolsó labdamenet is befejeződött a 2. Racketlon Európa-bajnokságon. A magyar csapat az előzetes várakozásokat felülmúlva 6,5 arany-, 4,5 ezüst- és 2,5 bronzéremmel gazdagodva, az éremtáblázaton a 4. helyét szerezte meg Nagy-Britannia, Ausztria és Németország mögött, megelőzvén többek között a sportág bölcsőjének számító skandináv országokat is (a fél érmek külföldi páros partnerre utalnak). Európa-bajnoki címet szerzett egyéniben dr. Francia Balázs és Nándori Levente, párosban dr. Francia Balázs/Szalay Zsolt, Czingráber Zoltán/Nándori Levente, Barbara Capper/Nándori Levente és Károlyi Tibor/Sákovics Péter, valamint az S40-es csapat (Czingráber Zoltán, dr. Francia Balázs, Janzer György, Nándori Levente, Szalay Zsolt, Szombati Edina).
A következő táblázatokban láthatók a versenyen elindult összes magyar játékos különböző versenyszámokban elért statisztikái.

egyeni2

paros

csapat

Érdekességek:

 • Nándori Levente minden versenyszámban, ahol elindult, aranyérmet szerzett, így a 4 elsőségével nemcsak a magyar csapat, hanem az egész mezőny legeredményesebb játékosává vált. Összesen 12 mérkőzést játszott, ebből mindössze 1 vereséget szenvedett (az osztrák Marcel Weigl-től 2 ponttal kapott ki a csapatversenyek során).
 • A magyar küldöttség második legeredményesebb játékosa dr. Francia Balázs volt, aki 3 aranyérmet gyűjtött be, és tagja volt a 2. divíziót megnyerő csapatnak is. Balázs a korosztályos és nyílt versenyen is részt vett, egyedüli magyarként mindegyik mérkőzését megnyerte, és ő játszotta a legtöbb meccset is, 13-at.
 • Czingráber Zoltán állhatna fel a magyar eredményességi dobogó harmadik fokára, mivel a 2 arany mellé egy ezüstérmet is szerzett. Szalay Zsolthoz hasonlóan csak egy mérkőzését veszítette el Levente ellen az S45 döntőben, míg Zsoltot ő fosztotta meg a veretlenségétől.
 • A verseny nagy vesztese Sákovics Péter, aki egyéniben nem tudott a dobogóra állni, köszönhetően többek között az elődöntőben tenisz 20-3-as vezetésénél, mérkőzéslabdánál az orosz Oleg Okunev hálóról lecsorgó labdájának. Csaknem ugyanez a szituáció ismétlődött meg a B vegyespáros elődöntőben is, ahol lányával, Virággal 2 ponttal kaptak ki úgy, hogy a tenisz eredménye 20-22 lett. Péter a páros aranyéremmel vigasztalódhatott Károlyi Tibor oldalán, hiszen az S55-ös csapat az előző Európa-bajnoksághoz hasonlóan, újból második lett.
 • Mind a négy sportágban pozitív összesített pontaránnyal zárt a magyarok között egyéniben Nándori Levente és Szalay Zsolt, párosban Károlyi Tibor/Sákovics Péter, csapatban pedig a 2. divíziós alakulat.
 • Legjobb összesített pontaránnyal zárt a magyarok között egyéniben Nándori Levente (+96), párosban Czingráber Zoltán/Nándori Levente (+47), csapatban pedig a 2. divíziós csapat (+208).
 • A J16-os csapatnak az elődöntőben 3 mérkőzéslabdája is volt a britek ellen, végül gummiarm-mal vesztettek. A bronzmérkőzésükön viszont fordult a kocka, 1 ponttal győzték le az osztrákokat.
 • A divízió 2-es csapat, bár mindegyik mérkőzését fölényesen megnyerte, nem jutott fel az 1. osztályba, köszönhetően a lebonyolítás kiforratlanságának.
 • Az érmeket kizárólag a korosztályos versenyekről hozták el a magyarok. A nyílt versenyhét legjobb egyéni eredménye Tussinger Szandra 5. helye.
 • Három magyar újonc is indult a nemzetközi mezőnyben, Szombati Edina, Mesterházy Milán és Molnár Szilárd. Közülük Edina és Milán alkotott maradandót az S40 és J13 csapat tagjaként szerzett éremmel.
 • A beküldött kérdőívek alapján csak Nándori Levente jósolta meg pontosan a helyezéseit. A legjobb/legrosszabb pontarányú egyéni sportágait dr. Francia Balázs és Matécsa Zoltán tippelte meg jól. Levente eredményességét hárman is előrejelezték, míg az elit férfi egyéni győztes személyét senki sem találta el.

A külföldiek eredményei közül kiemelendő, hogy a férfi elit versenyszámban nem a Jesper Ratzer visszavonulása miatt favorittá vált osztrák Lukas Windischberger és dán Kasper Jønsson jutott döntőbe, hanem két nem kiemelt versenyző, a 17 éves brit Leon Griffiths és a még felnőtt egyéni versenyt nem nyert Rav Rykowski. Végül a pontosan kétszer annyi idős lengyel győzött, köszönhetően a domináns squash-ának és a szokatlan stílusú teniszjátékának. Egyébként Rykowski volt az egyetlen elit játékos, aki nem a számukra kijelölt, közvetítő kamerákkal és nézőtérrel ellátott teremben pihent és melegített, hanem az alsóbb kategóriájú mérkőzések színhelyén… A hölgyek között nem történt meglepetés, a végső győzelemre is esélyes Nathalie Vogel és Zuzana Kubanova távollétében a 22 éves Christine Seehofer magabiztosan nyert.

Molnár Szilárd írása