Poznan előtt

November utolsó előtti hétvégéjén páros- és csapat VB-t rendeznek Poznanban. A megmérettetésre a magyar racketlonosok is készülnek, múlt vasárnap Budapesten a Vízmű sporttelepén edzettek a játékosok. A tapasztalatokról és az esélyekről Nándori Leventével, a jelenlegi legjobb magyar racketlonossal beszélgettem.

A csapatösszetartásra meglepően sokan mentek el, vidékről is jöttek játékosok, valamint a szombati munkanap sem riasztott vissza a jelentkezőket. A közös edzés célja a párosok összeszoktatása és a női játékosok közt a csapathelyek eldöntése volt.

Vegyük most sorra a csapatainkat, kik is képviselik majd Magyarországot Poznanban. Legelőször természetesen az elit válogatottal illik kezdeni. Férfi fronton viszonylag egyszerű a képlet, Nándori Levente, Czingráber Zoltán, Szalay Zsolt és Francia Balázs képvisel minket. A probléma az, hogy Balázs sérüléssel bajlódik, nem biztos, hogy játszani tud majd Lengyelországban. A két női helyet Szegner Orsi és Hrabina Évi tölti be, ideális esetben 6 fős lesz a magyar válogatott.

Az esélyekről Leventét kérdeztem. Elmondta, hogy a tavalyi és tavalyelőtti bravúrt (4. hely) szinte lehetetlen lesz megismételni. Sok minden függ a sorsolástól, de vannak nálunk erősebb válogatottak, az osztrákok, a dánok, a németek vagy a svédek. Ha ismét be tudnának jutni az elődöntőbe, talán még nagyobb sikert hajtanának végre, mint az elmúlt két esztendőben.

Tavaly vezették be azt az újítást, hogy egy nemzet nem csak egy csapatot indíthat a nyílt kategóriában, hanem akár plusz két csapattal is képviseltetheti magát az új kategóriában, a B csoportban. Tavaly nem indítottunk B-ben csapatot, idén viszont nagyon szeretnénk. A probléma az, hogy nem biztos, hogy meglesz a létszám. Női fronton nincs probléma, Tussinger Szandra készen áll a bevetésre, viszont a férfiak közt egyenlőre kétséges, hogy elegendően lesznek-e. A FIR szabálya szerint sem Janzer Gyuri, sem Károlyi Tibor nem játszhat a B csapatban, mert ők a szenior válogatottban szerepelnek. Virágh András és Wild Gyuri valószínűleg fix pont, de kellene még ember. A körülmények nem éppen tökéletesek, de bízzunk benne, hogy összeáll a csapat, és el tudnak indulni.

A nyílt kategóriák után elérkeztünk a szeniorokhoz, legnagyobb reménységeinkhez. A +45-ös csapat Nándori Leventével, Sákovics Péterrel, Janzer Györggyel, Károlyi Tiborral és Vitsek Ivánnal, valamint Kocsis Ildikóval és Lupsa Krisztinával mindenképpen esélyes, mégha nem is egyből a legnagyobb favoritok. Levente szerint a dánok, angolok, németek és svédek a legesélyesebbek, de szerencsés sorsolással a magyarok bejuthatnak a négy közé. A kategória egyéni világbajnokával a kormány mögött korántsem tűnik lehetetlennek a küldetés.

Mégha “legifjabb” szeniorjaink nem is toronymagas aranyesélyesek, +55-öseink már mindenképpen azok. A Sákovics Péter vezette csapat győzni megy Poznanba, olyan játékosokkal a fedélzeten, mint Pásti Mihály, Vaida Florin vagy Nagyiványi György. Az érem szinte biztos, de az aranyérem lenne az igazán szép. Magyar válogatott még nem nyert világbajnoki címet egyik kategóriában sem, talán pont most jött el az idő, hogy többévnyi próbálkozás után felérjenek Sákóék a csúcsra.

A csapatokkal végeztünk, miután a juniorok közt sajnos nem tudtunk válogatottat kiállítani. Nézzünk meg most pár párost, a teljesség igénye nélkül. Legnagyobb reménységeink következnek.

Természetesen elit párosunkkal, a Czingráber-Nándori formációval kezdünk. A tavalyi VB-n az ötödik helyen végeztek, pont a 2012-es ezüstérmes Angelov-Stankov duót verték meg az utolsó mérkőzésen. Ezen is látszik, hogy milyen kiegyenlített a mezőny, szinte bárki bárkit megverhet. Levente szerint, ha a két “verhetetlen” párost (Dickert-Krenn, Jonsson-Ratzer) elkerülik, akkor az érem is benne lehet a pakliban. A sorsolással az elmúlt versenyeken nem volt szerencséjük, rendre e két páros valamelyikét kapták meg már rögtön az első fordulókban. Ha most fordul a kocka (márpedig miért ne fordulna), akkor jó játékkal a négy közé jutás a cél.

Szenior sztárpárosunk szintén éremre tör, nagy valószínűséggel első kiemeltként. A Nándori-Sákovics duó összesen szerzett 7 világbajnoki címe mindent elárul, nincs az az ellenfél, aki szívesen játszana velük. A helyzet pikantériája, hogy mindketten egyéni világbajnoki címvédőként érkeznek Poznanba, Levente a +45-ben, Péter a +55-ben utasította maga mögé a mezőnyt augusztusban Surreyben. Habár a statisztikák és az eredmények egyértelműen az aranyéremre predesztinálják a magyar duót, Levente reálisabban jósol. Szerinte, ha összeáll a dán Bergander-Larsen “szuperpáros”, akkor az ezüstérem lehet a végállomás. Természetesen ehhez a sorsolásnak is lesz egy-két szava, ugyanis hiába 1. kiemeltek a magyarok, a dánok nem lesznek 2. helyen rangsorolva, így megtörténhet, hogy a két rivális már a döntő előtt összecsap.

Ha a dánoktól ki is kapnának Leventéék, Sákovics Péter akkor sem fog világbajnoki cím nélkül maradni, ugyanis +55-ös párosban összeállt Antonio Zeolival, így a két surreyi finalista egy hajóban evez majd az aranyért. Ebben a kategóriában a győzelem szinte borítékolható, ha mindketten egészségesek maradnak, senki sem fogja tudni őket megállítani.

Természetesen még sok más magyar páros fog Poznanban vitézkedni, de információhiány miatt egyenlőre csak a fenti formációkat tudtam bemutatni. Ha bárki szívesen megosztaná meglátásait, jóslatait a novemberi VB kapcsán, az ismert helyeken megtalál. Szívesen veszem az új infókat, talán még egy második cikket is meg tudnék belőlük írni…

A beharangozót készítette: Molnár Kristóf