Racketlon világbajnokság előtt

November utolsó hétvégéjén rendezik meg Németországban a 15. racketlon egyéni világbajnokságot. Magyarország nyolc versenyzővel képviselteti magát Nürnbergben. A kis létszámú küldöttség ellenére komoly éremesélyekkel is számolhatunk. Nézzük, ki milyen versenyszámban fog rajthoz állni!

Rögtön a legfiatalabb korosztályban, a 13 évesnél ifjabbak kategóriájában két magyar indulóval is találkozhatunk. Közülük Francia Botond már sokak számára ismert, hiszen párosban világbajnoknak mondhatja magát ebben a kategóriában, és egyéniben is ért már el szép eredményeket a nemzetközi színtéren. Most első kiemeltként vághat neki a küzdelmeknek, és nagy valószínűséggel a döntőig nem is lesz számára komolyabb ellenfél, így könnyen megismétlődhet a múlt, újabb csatát vívhat az angol Luke Griffiths-el a fináléban. Korábban eddig háromszor találkoztak, de még egyszer sem sikerült Botondnak legyőznie a brit fiatalt. Talán éppen Nürnberg fogja elhozni a fordulópontot, és nagy riválisa ellen gyűjtheti be Boti első egyéni világbajnoki címét.

Ebben a kategóriában még egy magyar érdekeltségű versenyzőnek szoríthatunk. Molnár Csongor Prágában mutatkozott be a nemzetközi mezőnyben, ezúttal pedig már a tizenhat között fog bekapcsolódni a küzdelmekbe. Első ellenfele egy angol fiú lesz, mint ahogy győzelme esetén a második is, ugyanis az egyik nagy esélyes, Griffiths ágára került. Csongor számára a nyolc közé jutás is szép teljesítmény lenne, az elődöntő eléréséhez már hatalmas bravúrra lesz szükség.

A férfi nyílt kategóriákban mindössze egy magyar szerepel majd, a D mezőnyben rajthoz álló Velencei Balázs. Első ellenfele egy brit játékos, a korábbi többszörös világbajnoki érmes Josh Kashdan-Brown testvére lesz. Balázs 8 közé jutása elérhetőnek tűnik, azonban a mezőny ismeretlensége miatt akár jobb eredményben is reménykedhetünk.

A küldöttség derékhadát ismét szenior versenyzőink alkotják. A legfiatalabbak (40+) mezőnyében Francia Balázs fogja képviselni a magyar színeket, ötödik kiemeltként. Balázs az első körben erőnyerő, így a 16 között mutatkozik be, valószínűleg egy svéd játékos ellen. A komoly erőpróbát majd a negyeddöntő jelentheti, ahol a második kiemelt új-zélandi, Jason Granville állhat a magyar versenyző éremszerzésének útjába.  Szeptemberben, Ausztriában a fináléban találkoztak egymással, akkor Granville győzött, kérdés ezúttal sikerül-e a reváns Balázsnak.

A 45 év felettiek kategóriájában két magyarért, az első kiemelt Nándori Leventéért és a harmadik helyen rangsorolt Janzer Györgyért szoríthatunk. Levente a világbajnoki cím védőjeként, elsőszámú esélyesként vághat neki a küzdelmeknek, első keményebb riválisa a negyeddöntőben érkezhet Emil Bergander személyében. Gyuri az elődöntőben futhat majd össze Leventével, így akár magyar házicsatának is a szemtanúi lehetnek majd a helyszínen szurkolók. Az előzetes várakozások alapján Leventének a dán Jack Broe Larsen ellen kell majd valószínűleg megvédenie címét.

Matécsa Zoltán az 50+ kategóriában képviseli Magyarországot. Negyedik kiemeltként fog nekivágni a megmérettetésnek, így első kört nem kell majd játszania, azonban utána várhatóan egy rendkívül kellemetlen ellenféllel, az izraeli Avi Shemrivel kerül szembe. Szoros csata várható, az asztalitenisz- és fallabda specialista Shemri komoly fejtörést okozhat Zolinak, koncentrált játék szükséges majd a győzelem eléréséhez. Ha ez bekövetkezik, akkor az elődöntő sem elképzelhetetlen.

Végül, de nem utolsó sorban pedig érkezzen Sákovics Péter, a szombathelyi éremgyáros, aki az 55 év felettiek kategóriájának második kiemeltje lesz. Péter többszörös világbajnok, mind egyéniben, mind párosban, így rutinja szinte biztosan el fogja juttatni egészen a fináléig, ahol nagy riválisával, a hazai pályán versenyző Joachim Gersdorffal csaphat majd össze. Kettejük találkozói mindig szorosak vagy kiszámíthatatlanok, így előre megjósolni a világbajnok személyét szinte lehetetlen.

Összességében tehát több komoly éremesélye is lesz Magyarországnak a hétvégén, érdemes tehát drukkolni játékosainknak. Az online eredmények a szokásos weboldalon lesznek követhetők.

Hajrá, magyarok!

Molnár Kristóf írása